Kuchnia jest pomieszczeniem, którego zaprojektowanie jest najbardziej pracochłonne. Nie tylko ze względu na złożoność projektu. Mówi się, że kuchnia jest sercem domu – od rana tętni życiem podczas przygotowywania śniadania, rozkoszujemy się w niej zapachem świeżo parzonej kawy i aromatycznych potraw, zasiadamy razem przy stole i w towarzystwie niekończących się rozmów spożywamy wcześniej przygotowywane posiłki. Co więcej, to w kuchni kończą się wszystkie spotkania towarzyskie i rodzinne 😊 Dlatego tak ważne jest, aby kuchnia była komfortowa, funkcjonalna i oczywiście ładna dla naszych oczu. Zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest stworzenie dobrego projektu kuchni (która spełni nasze oczekiwania), postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ważnymi (moim zdaniem) wskazówkami, które z pewnością pomogą Wam sprostać temu zadaniu 😊 Nawet, jeśli będziecie projektować kuchnię z architektem – ta wiedza pomoże Wam określić oczekiwania i skupi Waszą uwagę na tych ważnych rzeczach.
i. OKREŚL BUDŻET
Od czego zacząć? Przede wszystkim określ budżet, który chcesz przeznaczyć na urządzenie kuchni. Od tego w dużej mierze zależy, czy zdecydujesz się na meble modułowe (gotowe w sklepach), czy meble na wymiar. Tutaj różnice cenowe potrafią być naprawdę spore. Gotowe segmenty kuchenne są świetnym rozwiązaniem, przede wszystkim budżetowym, jednak nie zawsze sprawdzą się przy urządzaniu małej kuchni, która często wymaga niestandardowych rozwiązań. W takich sytuacjach wsparcie doświadczonego fachowca jest bezcenne.
ii. PRZYGOTUJ WSTĘPNY PROJEKT KUCHNI
Bez tego ani rusz 😊 Narysuj swoją kuchnię (najlepiej na papierze milimetrowym), z papieru kolorowego wytnij meble o odpowiednich rozmiarach, które chcesz umieścić w swojej kuchni i spróbuj je rozplanować na swoim projekcie. Kiedy już zdecydujesz, gdzie chcesz zlew, piekarnik, lodówkę itp., zastanów się, w jakich miejscach będą Ci potrzebne kontakty. Pamiętaj również o rozplanowaniu tych za szafkami, do których wepniesz sprzęt AGD 😊
iii. PODZIEL KUCHNIĘ NA STREFY
Warto podzielić swoją kuchnię na strefy robocze, a jeśli miejsce na to pozwoli, również na strefę jadalną. Przy projektowaniu kuchni wyróżniamy 5 podstawowych stref roboczych – uniwersalnych dla każdego stylu kuchni. Jedna z moich klientek potrzebowała całkowicie przearanżować swoją świeżo wykonaną kuchnię. Projekt robiła samodzielnie i pewne ważne elementy zwyczajnie przeoczyła. W efekcie umiejscowiła zmywarkę po przeciwległej stronie do zlewu, co bardzo utrudniało jej życie w kuchni. Jak się okazuje, często trzeba przepłukać niektóre talerze przed włożeniem do zmywarki. W tej sytuacji musiała z tymi naczyniami przejść przez całą kuchnię. Dlatego tak ważny jest podział kuchni na strefy:
– strefa do zmywania – zlewozmywak, zmywarka i szafka na potrzebne detergenty – obowiązkowo w jak najbliższym sąsiedztwie 😊
– strefa obróbki termicznej – piekarnik, okap, kuchenka i inne pomocne akcesoria blisko siebie
– strefa przygotowania posiłków – czyli miejsce z dużą ilością blatu roboczego, z łatwą dostępnością sprzętu AGD i szafek z przyprawami itp.
– strefa przechowywania naczyń – również w bliskim sąsiedztwie sprzętów AGD, szafek z talerzami, serwisami i sztućcami
– strefa z zapasami – czyli miejsce przeznaczone na lodówkę, szafka/szuflada typu cargo na zapasy spożywcze oraz przestrzeń z szufladami
IV. ZŁOTE ZASADY PORZĄDKU W KUCHNI
Pracując nad projektem swojej nowej kuchni, pamiętaj o kilku ważnych zasadach, które wpływają na jej funkcjonalność. ‘Zawsze pod ręką’ – to złota zasada porządku w Twojej kuchni. A nic lepiej tego nie zapewni, jak szuflady 😊 odpowiednie ich umiejscowienie oraz wyposażenie w praktyczne przegrody do organizacji wewnętrznej na pewno zadowolą niejedną Panią Domu! Postaraj się również zagospodarować każdy kąt – nawet ten trudno dostępny. Nawet jeśli korzystasz z gotowych mebli modułowych, na pewno znajdziesz ciekawe rozwiązania szafek narożnych i koszyków typu ‘cargo’, które uzupełnią każde miejsce i dostarczą Ci dobrze zorganizowanego miejsca do przechowywania. Z doświadczenia wiem, że niezbędnym rozwiązaniem w każdej kuchni jest duża szafka typu cargo, która świetnie się sprawdza jako mała, domowa spiżarnia. Dzięki temu, że takie szafki posiadają dużą ładowność (nawet do 90 kg), możesz mieć zawsze pod ręką domowe przetwory i inne produkty, z których szybko ugotujesz coś pysznego bez konieczności odwiedzania sklepu 😊
V. WYBÓR MEBLI
Wybór mebli kuchennych jest zależny od wielu czynników. Przede wszystkim od budżetu, o czym wspomniałam na wstępie, ale również od wielkości kuchni, ilości domowników oraz aktywności w kuchni (czyli od tego, czy lubimy dużo gotować, robić przetwory itp., czy raczej stawiamy na gotowe posiłki na mieście). Jeśli kuchnia jest duża, przestronna i połączona z salonem, często zachęcam jej przyszłych lokatorów do umieszczenia wyspy. Jest to dodatkowo przestrzeń robocza, jadalna i świetny sposób na oddzielenie kuchni od salonu. Jeżeli w kuchni mamy również część jadalną, należy pamiętać o tym, by była ona wykonana w tym samym stylu (i w miarę możliwości z podobnych materiałów) co kuchnia, aby wnętrze było spójne.
Piękny i trwały blat to najważniejszy element kuchni. Osobiście bardzo podobają mi się drewniane blaty. Sprawdzają się w każdej stylizacji, a ich naturalny wygląd i ciepło dodają kuchni charakteru i ciepła. Jednak pod kątek praktyczności jestem zwolenniczką tych drewnopodobnych – są dużo bardziej funkcjonalne, ponieważ możemy na nich postawić np. gorący garnek, a nawet wyrobić ciasto na pierogi bez obawy o zniszczenia 😊 Do blatów w kolorze drewna idealnie pasują białe meble, ale również z innymi kolorami świetnie się komponuje. Jeżeli jednak zdecydujesz się na drewniany blat, pamiętaj o jego odpowiedniej impregnacji. Trzeba również o niego dbać, nie pozwalając na to, aby pozostawały na nim resztki jedzenia czy rozlane napoje.
VI. ODPOWIEDNIE OŚWIETLENIE I DODATKI DEKORACYJNE
Wnętrze kuchni powinno być dobrze oświetlone, szczególnie część robocza. W większości projektów kuchni (szczególnie tych dużych), instaluje się 3 rodzaje oświetlenia: ogólne, zadaniowe (oświetlające przede wszystkim blat roboczy) oraz dekoracyjne (wykorzystywane do ocieplenia wnętrza). Do oświetlenia zadaniowego świetnie nadaje się taśma LED lub oświetlenie podszafkowe. Znaczenie ma również barwa światła – jako oświetlenie dekoracyjne zaleca się barwę ciepłą, do zadaniowego zimną lub neutralną.
Aby kuchnia nabrała charakteru, pamiętaj również o dodatkach dekoracyjnych. Najprostszym z nich (a zarazem dającym świetny efekt) są rośliny. Sprawią, że Twoja kuchnia stanie się przytulna i zadbają o jakość powietrza.
Te kilka elementów, które Wam przedstawiłam mają ogromny wpływ na wygląd i funkcjonalność kuchni. Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w odpowiednim zaprojektowaniu własnej kuchni marzeń. Jeżeli podoba Ci się konkretny styl kuchni, wystarczy że wyślesz do architekta zdjęcie, które odpowiada stylistyce lub kolorom, a częścią funkcjonalną (strefy, rodzaje szafek itp.) zajmie się już architekt. Jeśli zdecydujesz się na samodzielny projekt kuchni pamiętaj, że jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, warto skonsultować swój projekt/ pomysł z architektem, który na pewno profesjonalnie spojrzy na Twój projekt i pomoże dopracować go w każdym calu 😊
Ładne projekty!
Bardzo fajne propozycje, cieszę się, że mogłam korzystać z usług waszego studia 🙂
Kiedy lata temu robiłam kuchnie, to mnie się wydaje teraz, że jakbym wtedy nie miała gustu. Na szczęście zmieniło się to z czasem. Znaczy się zmienił mi się gust 🙂
Swietny artykul, duzo cennych rad. 👍👍👍
Swietny artykul, duzo cennych raz, z ktorych zapewne skorzystam w najblizszym czasie. ❤👍 Dziekuje 🌻
Dziękuję za ten przydatny wpis. Planuję zabrać się za remont kuchni ale kompletnie nie wiedziałam od czego zacząć…